Przemyślana aranżacja restauracji – klucz do sukcesu w branży
Dobra restauracja to przede wszystkim smaczna i oryginalna kuchnia, jednak to nie wystarczy, by zgromadzić szerokie grono wiernych klientów. W lokalach gastronomicznych szczególnie liczy się klimat wnętrza, który zachęca do wspólnych posiłków i sprawia, że do lokalu chce się powrócić po raz kolejny. Projekt restauracji powinien być jednak nie tylko atrakcyjny wizualnie, ale również maksymalnie funkcjonalny. Ważne, by klienci mieli zapewniony komfort i intymność, a personel mógł swobodnie wykonywać swoją pracę. Jak zaplanować wystrój wnętrza restauracji?
Projekt restauracji – miejsce, do którego chce się wracać
Konkurencja na rynku gastronomicznym jest w dzisiejszych czasach ogromna. Dobry szef kuchni to wyłącznie połowa sukcesu, ponieważ nawet najlepsze dania nie są w stanie zapewnić wiernych klientów, jeśli miejsce ich spożywania jest nieatrakcyjne wizualnie i zupełnie nieużytkowe. Ciężko np. sprzedawać ekskluzywne dania w restauracji, której wystrój przypomina kiepskiej jakości bar mleczny. Klimat restauracji powinien sprawiać, że goście będą czuli się dobrze i chętnie będą do lokalu powracać. Powinien nawiązywać do wizji właściciela, stylu szefa kuchni, a także lokalizacji i preferencji gości. Wnętrza restauracji powinny charakteryzować się dobrym smakiem i gustem, a ponadto powinny w pewien sposób wyróżniać się na tle konkurencji. Powinny być nie tylko nastrojowe i stylowe, ale również wygodne i oryginalne, a ponadto maksymalnie funkcjonalne. Ich główną rolą jest przyciąganie klientów i umilanie im czasu – zarówno przy oczekiwaniu na zamówienie, jak i w trakcie posiłku.
Kwestie techniczne – podstawa przemyślanej aranżacji restauracji
Przy projektowaniu restauracji szczególnie istotne są kwestie techniczne, które zasadniczo wpływają na efekt końcowy projektu i choć zwykle nie są dostrzegane przez gości, stanowią ważny element w każdym lokalu gastronomicznym. Zaliczyć można tu między innymi przemyślany projekt instalacji, wentylacji, punktów poboru wody oraz gniazdek elektrycznych, a także odpowiednie oddzielenie strefy gości (sala restauracyjna) od strefy personelu (zaplecze, kuchnia, pomieszczenia socjalne). To projekty wymagające od architekta wnętrz nie tylko wyczucia stylu, ale również znajomości przepisów oraz aktualnie panujących trendów.
W lokalach gastronomicznych wszystkie pomieszczenia są tak samo ważne, dlatego bez wyjątków należy zadbać o równowagę między ich funkcjonalnością, a estetyką. Przy aranżacji restauracji nie można pominąć również miejsc, takich jak szatnia, strefa barowa czy toalety dla klientów, których wystrój powinien nawiązywać do projektu aranżacji pozostałej części restauracji, w przeciwnym razie będzie zakłócał efekt estetyczny lokalu.
Aranżacja restauracji – funkcjonalność w parze z estetyką
Dobry projekt restauracji połączy walory estetyczne z funkcjonalnością. Przede wszystkim wnętrza restauracji powinny korespondować z projektem biznesowym i bezpośrednio odpowiadać oczekiwaniom wybranej grupy docelowej. Podstawową kwestią jest tu zatem funkcja lokalu. Aranżacja restauracji rodzinnej będzie wyglądać zupełnie inaczej niż aranżacja klimatycznej restauracji hotelowej. Wstępna koncepcja lokalu powinna uwzględniać styl, który będzie panował we wszystkich pomieszczeniach – dotyczy to między innymi kolorystyki, rodzaju mebli i dekoracji. Planując wystrój wnętrza restauracji należy wziąć również pod uwagę metraż pomieszczenia. Liczbę stolików oraz ilość krzeseł należy dobrać tak, by zapewnić komfort i intymność gościom, a także zadbać o możliwość swobodnego poruszania się personelu.
Wnętrza restauracji – dobre oświetlenie to podstawa
Do najistotniejszych kwestii przy aranżacji restauracji należy dobór odpowiedniego oświetlenia, które jest podstawą, jeśli chodzi o klimat pomieszczeń gastronomicznych. Starannie przemyślane oświetlenie to jednak nie tylko właściwy klimat, ale również funkcjonalność. Nawet przytulne wnętrze o niskim natężeniu światła powinno być doświetlone w taki sposób, by zapewnić prawidłową widoczność nie tylko klientom, ale i personelowi. Oświetlenie powinno być ponadto tak dobrane, by korespondowało z wystrojem pomieszczenia. Ciekawym pomysłem jest umieszczenie stolików i krzeseł przy oknach – sprawdza się to zwłaszcza w miejscach z godnym uwagi widokiem. Klimat wnętrz restauracji to także między innymi różnego rodzaju lampy sufitowe, podłogowe, ścienne i stołowe. W wielu przypadkach doskonałym dodatkiem będą świece, które pomagają tworzyć romantyczną i ciepłą atmosferę.
Aranżacja wnętrz i wyposażenie restauracji
Istotną rolę w aranżacji restauracji odgrywa kolorystyka. Warto dobrać ją tak, by pozytywnie oddziaływała na gości i zachęcała ich do miłego spędzania czasu. Kolory można wyeksponować nie tylko na ścianach, ale również na elementach architektonicznych oraz w wyposażeniu, takim jak meble i dodatki. Umiejętne połączenie kolorów, materiałów i faktur, w połączeniu z przemyślanym oświetleniem i umeblowaniem to klucz do sukcesu, dlatego warto zgłosić się do doświadczonego architekta wnętrz, który przygotuje projekt uwzględniający wszystkie te cechy jednocześnie.
Choć wydawać by się mogło, że do spożywania posiłków wystarczy wyłącznie kawałek blatu i krzesło, każdy właściciel dobrej restauracji potwierdzi, że wystrój wnętrza i rodzaj wyposażenia mają kluczowe znaczenie przy aranżowaniu restauracji. Meble, materiały i wszelkie dodatki powinny być połączone w sposób spójny i ciekawy estetycznie. Należy zadbać jednak nie tylko o walory wizualne, ale również o komfort gości – niewygodne krzesła i zbyt małe stoły mogą okazać się gwoździem do trumny, dlatego warto sporo czasu poświęcić na wyposażenie restauracji w wygodne i funkcjonalne, a przy tym atrakcyjne wizualnie meble.
Aranżacja wnętrz i wyposażenie restauracji
Istotną rolę w aranżacji restauracji odgrywa kolorystyka. Warto dobrać ją tak, by pozytywnie oddziaływała na gości i zachęcała ich do miłego spędzania czasu. Kolory można wyeksponować nie tylko na ścianach, ale również na elementach architektonicznych oraz w wyposażeniu, takim jak meble i dodatki. Umiejętne połączenie kolorów, materiałów i faktur, w połączeniu z przemyślanym oświetleniem i umeblowaniem to klucz do sukcesu, dlatego warto zgłosić się do doświadczonego architekta wnętrz, który przygotuje projekt uwzględniający wszystkie te cechy jednocześnie.
Choć wydawać by się mogło, że do spożywania posiłków wystarczy wyłącznie kawałek blatu i krzesło, każdy właściciel dobrej restauracji potwierdzi, że wystrój wnętrza i rodzaj wyposażenia mają kluczowe znaczenie przy aranżowaniu restauracji. Meble, materiały i wszelkie dodatki powinny być połączone w sposób spójny i ciekawy estetycznie. Należy zadbać jednak nie tylko o walory wizualne, ale również o komfort gości – niewygodne krzesła i zbyt małe stoły mogą okazać się gwoździem do trumny, dlatego warto sporo czasu poświęcić na wyposażenie restauracji w wygodne i funkcjonalne, a przy tym atrakcyjne wizualnie meble.