Projekt restauracji – planowanie przestrzeni
Projektowanie wnętrz restauracji
Choć jedzenie i dobra obsługa ma kluczowe znaczenie dla popularności restauracji, to atmosfera w niej panująca jest niemal tak samo ważna. Celem każdego restauratora jest zapewnienie klientowi poczucia komfortu i stworzenie przyjaznych warunków, w których będzie mógł delektować się przygotowanym daniem. Aranżacja wnętrz restauracji tworzy scenę dla doznań kulinarnych gości. Głośna muzyka, tandetne stoliki i plastikowe kubki wyznacza zupełnie inny nastrój niż jazz, obrusy i porcelana.
Projekt wnętrza restauracji – balans pomiędzy atmosferą a ilością miejsc
Projekt wnętrza restauracji powinien równoważyć przyjazną atmosferę i maksymalizację liczby miejsc siedzących. Innymi słowy należy przygotować na tyle dużo miejsc, aby restauracja mogła przynosić zyski,ale równocześnie zapewniać gościom intymność i poczucie komfortu. Niektóre rodzaje restauracji skupiają się na liczbie miejsc siedzących a nie wystroju. „Bary mleczne” i restauracje „stołówkowe” mają więcej miejsc siedzących podczas gdy wykwintne restauracje skupiają się bardziej na atmosferze.
Aranżacja wnętrz restauracji – problematyczne strefy
Tylko w teoretycznie doskonałej restauracji, nie byłoby czegoś takiego jak zły stolik. Większość aranżowanych wnętrz restauracji przestrzeni boryka się z problemami jaki niesie z sobą kształt i rozmieszczenie pomieszczeń. Częstym problemem projektowania wnętrz restauracji jest to, że klienci zwykle nie chcą stolików w pobliżu wejścia do kuchni, toalety i głównego wejścia. Również stoliki na samym środku jadalni nie zawsze odpowiadają gościom ze względu na małą prywatność jaką zapewniają. Aby pozbyć się obszarów problemowych, można próbować stosowania przegród takich jak drewniane ścianki działowe, wysokie rośliny lub ekrany pomiędzy stolikami. Jednym ze sposobów na znalezienie obszarów i miejsc problemowych jest badanie widoku z każdego miejsca sali. Dostarczy to ważnych i bezpośrednich informacji na temat możliwych odczuć jakim poddani zostaną goście.
Wystrój wnętrza restauracji – ogrzewanie i wentylacja w restauracji
Ważnym i drogim elementem wyposażenia każdej restauracji jest instalacja ogrzewania i chłodzenia. Kuchnie restauracji generują dużo ciepła, zapachów i dymu. Wszystkie te czynniki należy w sposób efektywny odprowadzać tak aby nie przeszkadzały gościom w delektowaniu się posiłkiem. Prawidłowa klimatyzacja jest również niezbędna w każdym projekcie restauracji. Brak klimatyzacji sali w środku letnich upałów potrafi bardzo szybko zmienić nastawienie klientów nawet do najwykwintniejszego dania. Oszczędności w tej dziedzinie mogą wydawać się bardzo kuszące ale brak skutecznej wentylacji i klimatyzacji prędzej czy później znacząco odbije się na przynoszonych zyskach.